A gasztronómia arca

A gasztronómiai világban való siker nem csupán a tehetségtől függ; inkább a kitartás, szorgalom, alázat és változatlan elkötelezettség jellemzői. A folyamatos szenvedély a főzés iránt az örök vezérlő erőként szolgál, hangsúlyozva, hogy az út éppoly fontos, mint a cél. A séfek optimális teljesítménye egy csendes és együttműködő csapatkörnyezetben valósul meg, ahol példamutató szerepet vállalnak. A példával vezetés azt jelenti, hogy a séf nemcsak az első, aki belevág a feladatokba, hanem az utolsó is, aki befejezi azokat. A séfek átfogó ismeretekkel rendelkeznek az összes műveletről, aprólékosan biztosítva az összetevőktől kezdve egészen a konyhából kikerülő minden étel minőségét. Mindez megelőzi az elismerést a kivételes séf teljesítményért, a presztizs Michelin-csillagért vagy azokért az elégedett vendégekért, akik állandóan visszatérnek az étterembe.

A tökéletesség Jan szemszögéből azt jelenti, hogy teljes mértékben belemerülünk a jelen pillanatába, és elősegítjük a pozitív belső érzést, amely motiválja a séfet, hogy a legjobbat nyújtsa. A Michelin-csillag elnyerése soha nem ér véget, és minden évben meg kell érte dolgozni, Jan pedig egy ponton azt mondta, hogy „a sportolók hazavihetik a medáljaikat, míg a séfeknek minden nap a munkahelyükön kell megvédeniük őket!

Mégis, a siker egy csapatmunka, a megfelelő csapat összeállítása folyamatos folyamat, ami nem könnyű feladat. Bár lehet, hogy sok jelölt van, eligazodni a minőségi követelmények között nehéz kihívás. Azok a leendő kollégák, akik azonosulnak Jan Knedla értékrendjével, aktívan keresik az alkalmat, hogy az ő vezetése alatt dolgozhassanak, és megtiszteltetésnek tekintik, hogy részesei lehetnek csapatának, és tőle tanulhatnak. Jan nem csak azt értékeli, hogy egy séf mit tud tenni, hanem hangsúlyt fektet a lojalitásra, a gasztronómiai mesterség iránti szenvedélyre, a csapatszellemre és a hosszú távú elkötelezettségre a személyes fejlődés érdekében. A lustaságnak nincs helye a konyhájában. Az interjúk során Jan élénken érdeklődik hobbikról, figyelve a jelölt szenvedélyét és lelkesedését. Csak kevesen képesek átmenni ezen a kiválasztáson. Mindig törekszik arra, hogy többet adjon, és hangsúlyozza, hogy… „A leghatékonyabb módszer csapata motiválására az inspiráció és a személyes példamutatás. Feltétlenül mentorként kell fellépni, támogatást nyújtva a fegyelmezett szemlélet fenntartása mellett. “

A konyhában való munka mindig stresszes, ezért fontos olyan módszereket találni a lazításra, mint a sport, vagy csak az egyszerű pihenés. Ugyanakkor lényeges, hogy ne vegyük magunkra a dolgokat, még akkor sem, ha a konyhában intenzívvé válik a helyzet, és a főnök hangos lesz. A tiszteletteljes és rugalmas hozzáállás kialakítása kulcsfontosságú a nehéz pillanatok kezelésében.