Az értékesítéshez való eljutás – 1. rész

A vállalat története a középiskolában kezdődött. Ebben a legnagyobb szerepet az alapfokú vállalkozói ismeretek tanára játszotta. Az ő ötlete volt, hogy a fiatalok vegyenek részt a JA Cégversenyen, ami a cég megalapításához vezetett. A verseny lendületet adott nekik, hogy ötletet keressenek, ötleteljenek és elindítsák saját vállalkozásukat. Kezdetben mindenkit elsősorban a versenyen való részvétel és a vállalkozásuk helyi szintű működtetése érdekelt. Hogy tőkét gyűjtsenek az első zokni rendelés legyártásához, Basia és társai (a teljes csoport akkoriban 11 főből állt) egy iskolai kávézót üzemeltettek, saját süteményeket és forró italokat árultak az iskolai szünetekben. Abban az időben saját maguk terveztek zokni mintákat, kerestek egy varrócéget, és hirdették tevékenységüket az iskolában. Megmutatták a többi diáknak a terveiket, és így felkutatták a vásárlók ízlését, majd előrendeléseket gyűjtöttek. Az első adag zokni 40%-ban, a következő 80%-ban fogyott el. A diákvállalkozás által készített zoknikat közvetlenül a diákoknak adták el az iskolában és a városi vásárokon a látogatóknak és a járókelőknek. Az eladásokból befolyt összes pénzt a következő tételek zoknijainak gyártására fordították.

Ahogy Basia és kollégái tapasztalatot szereztek, elkezdték keresni az első pénzüket. Megnyerték a lengyelországi JA Company versenyt, és a vállalkozásukhoz való hozzáállásuk is megváltozott. Úgy döntöttek, hogy jogi keretet adnak a projektnek, és nagyobb léptékben folytatják a cég működtetését. 2019-ben Basia lett a So!Socks elnöke. Vezetőként szervezeti kérdésekkel foglalkozott. A vállalat bejegyzésével kapcsolatos formai és jogi kérdések hatalmas kihívást jelentettek számára. Szülei és önkéntesei támogatták őt tevékenységének ebben a szakaszában. 

Idővel ismereteket és tapasztalatot szerzett a grafika és a gyártás terén. Iga grafikus volt a vállalatnál. Egyre jobban megértették a zoknikra mintákat felhordó gép képességeit. Megtanulták, mit lehet varrni, hogyan kell használni a színeket, hogyan kell nagy mintákat készíteni, hogy esztétikusan és szépen nézzen ki a zoknin. Bővítették tudásukat, és minden egyes új tervezés a tervezés és a gyártási módszer tökéletesítése volt.