Az értékesítéshez való eljutás – 2. rész

Egy bizonyos ponton az iskolában és a vásárokon való árusítás már nem volt elég. Az ambíciók egyre nőttek, ezért Basia és társai azon kezdtek el gondolkodni, hogyan lehetne ugyanazzal a termékkel piacra lépni, és betölteni egy rést. Azzal az ötlettel álltak elő, hogy termékeiket nagyvállalatoknak és vállalatoknak kínálják fel, mint reklámeszközöket az alkalmazottak és az ügyfelek számára. Ezért több üzleti klubhoz is fordultak. A Zielona Góra-i Golf Business Club és a Poznańi Business Club válaszolt. És ez volt az a pillanat, amikor elkezdték megcélozni a vállalati ügyfeleket. 

A megrendelések jellemzően 50-100 pár zoknira vonatkoztak. A holland Valuepack vállalat 200 és 500 pár között rendelt, hogy vásárokon zoknikat osszon ki, és ajándékként küldje el ügyfeleinek. Sajnos a probléma, amellyel Basia cége szembesült, a gyártással és a méretekkel kapcsolatos korlátozások voltak – egy megrendelésnek legalább 25 pár zoknit kellett tartalmaznia egy méretből, a minimális mennyiség pedig 50 pár volt. Ezért úgy döntöttek, hogy csak a legnépszerűbb méreteket gyártják le, amelyeknek van esélyük az eladásra.

Már akkor is jelentős verseny volt a piacon. Nagy lengyel cégek alakultak ki, amelyek számára nem jelentett gondot egy egyedi dizájn kis vagy nagy mennyiségben történő előállítása, és minden üzletbe és minden vásárlóhoz el tudtak jutni. Emellett megjelentek a kínai és vietnami gyártók, akiknek termékei olcsók, egyediek és bármilyen mennyiségben kaphatók voltak. 

Basia és cége álma az volt, hogy kis mennyiségben, személyre szabott zoknikat készítsenek, például a vásárló által kiválasztott felirattal vagy a háziállata képével. Ebben a szakaszban két lehetőséget kellett mérlegelni – az áruk kínai gyártása vagy saját gépek vásárlása, hogy függetlenítsük magunkat a külső, kis varrodáktól. Mindkét lehetőséghez finanszírozási forrást kell találni. 

Manapság a fiatal vállalkozók a világ minden tájára járnak tanulni. A tanulmányaik során szerzett ismeretek alapján elemzik, hogy mit csináltak eddig. Basia kommunikációt és technológiát tanul, Piotr pedig üzletet és menedzsmentet. Azon tűnődnek, hogyan fog kinézni a cégük 3-5 év múlva.