Bevezetés

2018-ban Ivona Veljanoska, egy szenvedélyes és lelkes fiatal diplomás, elindult egy olyan útra, hogy újradefiniálja az észak-macedóniai Ohrid városának turizmusát egy stand-up paddle board klub – SUP Club Ohrid – elindításával. Bár elhivatottsága nyilvánvaló volt, a világos üzleti elképzelés hiánya nem tartotta vissza Ivona-t attól, hogy fokozatosan átalakítsa a turisztikai kínálatot Európa egyik legmélyebb és legrégebbi tektonikus tava partján.

Ivona meggyőződése abból a meggyőződésből fakadt, hogy az Ohridi-tó partvidékén a rövid nyári turisztikai szezonban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az aktív és kalandvágyó utazók vonzására. Történelmileg az Ohridi-tó mágnesként vonzotta a természet szerelmeseit. A turisztikai ipar fejlődésével azonban, amely mélyreható átalakuláson ment keresztül, a szolgáltatók között verseny alakult ki, ami új szolgáltatási normák kialakítását tette szükségessé. A változó tájkép modern fogyasztói elvárásokat hozott, amelyek innovációkat követeltek meg a szolgáltatások és a globális szintű kommunikációs csatornák terén. Ez a változás nyomást gyakorolt a hagyományos kommunikációs csatornákhoz és az alapvető nyári üdülési ajánlatokhoz szokott helyi turisztikai ügynökségekre és utazásszervezőkre.

Ivona attól a vágytól vezérelve, hogy többet adjon szülővárosának, a SUP Club Ohrid szolgáltatásait a hagyományos nyári szezonon túlra is kiterjesztette, és a novembertől áprilisig tartó időszakot célozta meg. Az alapítás óta eltelt 5 év után a vállalkozás új növekedési kihívásokkal és a változó iparági környezetben való eligazodás útjaival szembesült.