Háttér és kihívások 1. rész

A Lavi vállalat története egy kis bevásárlási balesettel kezdődik. Amikor Adela Horváthová, egy diáklány hazafelé tartott a boltból, az egyik táskájában egy nagy csomag mosógélt vitt magával. A táskája elszakadt, a flakon eltörött, és szétfröccsent a padlón. Nagyon rendetlen, kellemetlen helyzet volt. 

Másnap bejött az iskolába, és megkérdezte az osztálytársait, hogy a JA Slovensko cég programjának keretében kitalálnának-e valamit, ami helyettesíti a mosógélt, ugyanolyan hatékony, könnyebben szállítható és környezetbarát. Ekkor találta fel ő és osztálytársai, akik között ott volt Peter Nemec, a Lavi cég társalapítója, a mosószappant. Mondhatnánk, hogy ez nem újdonság, de a termékük kivételes tulajdonságokkal rendelkezik.

Ismerünk különböző mosógéleket, mosó tablettákat, mosóporokat és szappanokat. A Lavi cég alapítói kutatták, hogy léteznek-e egyszerűbb és hatékonyabb mosási lehetőségek. A jelenlegi megoldások közül azonban egyik sem felelt meg nekik. Olyasmit kerestek, ami könnyen adagolható, mint a mosógél, de könnyen szállítható, mint a mosószappan. Azonban több akadállyal is szembesültek.

Először is, a termékük létrehozása egyáltalán nem volt egyszerű. Különböző természetes alapú, jó mosóhatásukról ismert összetevőket próbáltak ki. A termék azonban kezdetben nem felelt meg az elvárásaiknak. Vagy túl puha volt, vagy nem volt túl hatékony, vagy nehéz volt előállítani. Nem adták fel, és addig próbálkoztak különböző arányokkal és természetes összetevőkkel, amíg meg nem találták a legmegfelelőbb összetételt, amellyel elérték a kívánt hatást. Így született meg a Prami.

A Prami egy ökológiai mosószer szappan formájában. Egy szappanból körülbelül 4 liter mosógél készíthető, ami 80 mosáshoz elegendő, míg 50 ml Prami egy normál mosáshoz elegendő. Újrahasznosítható papírcsomagolásban kerül forgalomba, ami óriási előnyt jelent a műanyag csomagolású közönséges mosógélekkel és mosóporokkal szemben. A Prami megakadályozza a víz mikroműanyagokkal való szennyezésének problémáját is, amelyet más mosógélek használnak a habosító hatás eléréséhez. A Prami természetes szaponinokat tartalmaz a Sapindus mukorossi fa terméséből, a szappandióból. A klasszikus, aroma nélküli Prami mellett 3 illatos változatot is kínálnak.

Egy új termék értékesítése egy telített piacon eleinte nehéznek bizonyult. A Lavi számára kihívást jelentett a megfelelő célcsoport megtalálása. Kezdetben a csapat meghatározta, hogy a célcsoportjuk a felnőttek, a szüleik korosztálya lesz, akik mosnak. Az első felmérés megerősítette ezt a célcsoportot. Ez természetes döntés volt, hiszen terméküket mosásra szánják. Rájöttek azonban, hogy ez a célcsoport túlságosan széles, és már megvannak a bevált mosószereik. Az értékesítési számok alacsonyak voltak. Meg kellett változtatniuk a megközelítésüket és a célcsoportjukat. Elkezdtek a fiatalabbakra összpontosítani, és hangsúlyozták a termékük fő előnyeit és létjogosultságának okait. Ezek elsősorban a környezetvédelem, a kis méret, az egyszerű kezelés és adagolás voltak. Az új célcsoportot elsősorban a kollégiumokban élő fiatalok alkották, de a fiatal, gyermekes anyák is, valamint mindazok, akik nem akarnak nehéz mosószereket cipelni a boltból, és nincs is helyük a mosógéllel teli, terjedelmes tartályok tárolására.