Háttér és kihívások 2. rész

Kezdetben egyáltalán nem volt könnyű elérni a célcsoportot. A megszólításukhoz olyan, ma már elterjedt eszközöket használtak, mint például a közösségi hálózatokon való hirdetés. Ebben a szegmensben azonban nagy konkurenciával kellett megküzdeniük. Végül a bevásárlóközpontokban tartott értékesítési bemutatókkal értek el áttörést. Itt az emberek saját szemükkel láthatták, miért egyedülálló a termékük, és hogyan működik. Ezenkívül a helyi televízióban a termékükről szóló cikk is nagyban segítette őket. Miután a cikket leadták, egy hét alatt több mint 1000 darabot adtak el a termékükből. A televízió médiumként való használata segített nekik abban, hogy a lakosok szélesebb piaci szegmensét érjék el. Jelenleg fő szegmensük elsősorban a fiatalabbak és a diákok, de mindazok is, akik környezettudatosak. Jelenlegi fő kommunikációs csatornáik a közösségi hálózatok. Nem használnak aktívan hagyományos reklámot a televízióban vagy a nyomtatott médiában.

A célcsoport helyes azonosítása és elérése mellett más kérdésekkel is küzdöttek. Például meg kellett változtatniuk a termék egyik összetevőjét, mert az indokolatlanul befolyásolta a végterméket. Az időbeosztásukkal is nehézségekbe ütköztek, mivel középiskolások voltak (és jelenleg is azok). Meg kellett küzdeniük a helyiségek kérdésével is, amelyeket bérelniük kellett, mivel a termékük előállításához szükséges kémiai reakciók nem illeszkedtek az iskolai vagy otthoni környezetbe.

A kezdeti értékesítési sikerek után sikeres együttműködést alakítottak ki a termékeiket forgalmazó csehországi webáruházakkal. A Prami kisebb helyi üzletekben is rendszeresen kapható. A termék elkezdett eljutni a külföldi piacokra is. Genfből, Budapestről és Bécsből is kezdtek megrendeléseket kapni. A forgalmazás elsősorban a https://lavi.sk/ (https://lavi.sk/en) honlapjukról történő megrendeléssel történik, egy futárcégen keresztül, amellyel klasszikus szerződéses együttműködésben állnak. A termékük terjesztésének ez a módja azonban csak azután jött létre, hogy a szlovák posta terjesztési költségeivel kapcsolatos problémákat kezeltek, amelyekkel kezdetben foglalkoztak. Egy másik értékesítési csatorna a partnerüzleteik, amelyek megvásárolják a szappanokat, és saját üzleteikben értékesítik azokat. Ebben az esetben tehát B2B együttműködésről van szó. Jelenleg a DM-Drogerie Markt céggel alakítottak ki együttműködést, amely Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb drogériás áruk értékesítésével foglalkozó vállalata.

Mint más vállalatoknak, a Lacinak is vannak hosszú távú céljai. Így fontolgatják az amerikai piacra való terjeszkedést. A honlapjuk forgalmi statisztikáinak köszönhetően rájöttek, hogy az utóbbi időben megnőtt a forgalom az USA-ból, és több e-mailt is kaptak, amelyben megkérdezték, hogy oda is tudnak-e szállítani. Logisztikai okokból azonban egyelőre nem kínálják ezt a szolgáltatást.

A diákélet és a vállalatvezetés összeegyeztetése nem volt könnyű, de Peter és a csapat számára nagyon kielégítő volt. A Lavi kihívásai és sikerei előtt állva meglehetősen izgalmas a csapat számára, amely lelkesen és korábbi üzleti tapasztalat nélkül kezdte meg a munkát. Gondosan tervezik a következő lépéseket, bár jelenleg az érettségi vizsgákkal vannak elfoglalva.