Háttér és kontextus – 1. rész

Dawid története gyerekkorában kezdődött, amikor megfigyelte apját a munkában. Tudta, hogy egy nap ő maga fog épületeket tervezni és építeni, hogy saját vállalkozása lesz, és sikeres lesz. Az önmagában és a képességeiben való bizalom az, amit David a legfontosabbnak tart a vállalkozói létben. Még diákkorában megalapította és fejlesztette tervezőcégét. Először tervezési munkákat végzett, később pedig kiterjesztette kínálatát a látványtervezésre, a belsőépítészetre, egészen az épületépítésig.

Dawid feladata az építési tervek készítése volt. A többi feladatot az egyes iparágak szakembereivel – elektromos és szaniter berendezések tervezőivel, táj- és belsőépítészekkel – együttműködve végezte. Az alvállalkozók és a szakemberek, akikkel együtt kellett működnie, főként olyan emberek voltak, akik az apjával dolgoztak, valamint a tanulmányaiból származó barátai.

A vállalkozás beindításához szükséges pénzeszközöket Dawid uniós forrásokból szerezte. Ebből vásárolta meg a berendezéseket és a szükséges szoftvereket. Emellett megtakarításai is felhalmozódtak, amelyeket az első projektjeibe fektetett be. A vállalat székhelye Gryfice vagy Karlice (ahol a szülei éltek) volt. Működési területe a Gryficei járás volt, beleértve a Gryficei járás számos tengerparti települését. Számos projektet hajtottak végre Szczecinben és más városokban.

A gryficei piacon nem volt nagy verseny. Több kis tervezőiroda volt, és minden tervezőnek megvoltak a saját ügyfelei. Az ügyfélnek kellett várnia a tervezőkkel való találkozásra, akiknek többsége ismerte egymást és együttműködött velük. Sok befektető volt a tengerparti területen, akik meg akarták valósítani álmukat egy házról, vendégházról vagy nyaralóról. Csak a Dawid cég működésének vége felé kezdett megváltozni a piaci helyzet. Új, fiatal építészek jelentek meg.

Dawid cége egész fennállása alatt nyereséges volt. És ahogy a szolgáltatások árai emelkedtek (például egy alprojekt ára 400%-kal nőtt), úgy nőttek a cég bevételei is. Dawid könnyen el tudta tartani magát a cégben végzett munkájából.