Hogyan működik a gyorsító?

Az akcelerátor a kockázati tőkével kombinálva létfontosságú szerepet játszik egy startup korai fejlesztési szakaszában. Kezdetben a startupok gyakran személyes kapcsolatokból biztosítják az első finanszírozási körüket, például maguk az alapítók, a család, a barátok és a lelkes korai támogatók, akiket gyakran humorosan „őrült embereknek” neveznek. Ezt a szakaszt aztán angyalbefektetők, inkubátorok és gyorsítók befektetései követik, akik további kockázati tőkével járulnak hozzá. Ezeket a magvető köröket követően a startupok további befektetésekhez juthatnak az A, B, C stb. sorozaton keresztül. Végül a legsikeresebb startupok IPO-t indíthatnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy a tőzsdére lépjenek és részvényeket kínáljanak a nyilvánosságnak.

Az induló vállalkozásoknak nyújtott gyorsító szolgáltatásokat az adott fejlődési szakaszhoz és üzleti igényekhez igazítjuk:

  1. Piacra lépés: A fejlesztés korai szakaszában lévő, termékeik vagy szolgáltatásaik piaci bevezetésére készülő startupoknak szól.
  2. Méretezés: Az 500 000 eurót meghaladó bevétellel és legalább 12 hónapos működéssel rendelkező, piaci jelenlétük és működésük bővítésére összpontosító startupok számára készült.
  3. Tőkepiaci siker: Jól beágyazott vállalatok számára, amelyek szeretnék megerősíteni saját tőkéjüket és felkészülni a jelentősebb növekedési fázisokra.

A kiválasztott startupok 100 000 és 1 000 000 euró közötti finanszírozásban részesülhetnek. Ennek elősegítésére a Soulmates Ventures két befektetési alapot hozott létre, összesen 10 millió euróval; az egyiket a csehországi székhelyű startupokra, a másikat pedig az EU közép-kelet-európai régiójára szabták. A stratégia 3-5 éven belül tervezi a vállalatok részvényeinek értékesítését, azzal a várakozással, hogy a tényleges értéknövekedés 5-10 év alatt realizálódik.