Ez való nekem? Alkalmas vagyok rá?

Személyes célok megalkotása: megfogalmazódott bennünk az ötlet, hogy mit szeretünk, mivel foglalkoznánk szívesen, hisz már huzamosabb ideje élvezzük a konyhai tevékenységeket és örömünket leljük benne. De milyen formában legyen a hobbiból hivatás és egyben megélhetésünk tárgya? Ez talán a vállalkozói útra lépés legelső és legmeghatározóbb kérdése, hisz részletes önismeret szükséges hozzá. Saját magunknak kell eldöntenünk, hogy képesek vagyunk-e irányítani a saját életünket és ez által vállalkozásunkat is, önmegvalósításra és függetlenségre vágyunk-e a felmerülő kockázatok mellett is vagy csak magának a tevékenységnek, a cukrászkodásnak szeretnénk hódolni, viszonylag biztos keretek között, alkalmazottként. 

Engedélyköteles-e a tevékenység: arról, hogy egy vállalkozói tevékenység vagy bármilyen egyéni vállalkozás esetében szükséges-e meghatározott képesítés a területileg illetékes okmányirodában tudunk érdeklődni. 

Most tegyük fel, hogy jelen esetben a válaszaink mindkét esetben megfelelőnek bizonyulnak arra, hogy belevágjunk a vállalkozói létbe. 

  1. Határozott elképzelésünk a jövőre vonatkozóan, hogy saját lábunkra állva, önállóan tevékenykedjünk és ehhez meg vannak az ambíciónk.
  2. Tegyük fel, hogy meghatározott szakirányú végzettséggel rendelkezünk mi magunk, egy jövőben partnerként vállalkozásunkban dolgozó alkalmazott vagy egy segítő családtagunk (cukrász)