Kötelező-e a bankszámla nyitása?

Pénzforgalmi bankszámla nyitása egyedül akkor mentesülünk, ha az alanyi mentes egyéni vállalkozók körében folytatjuk tevékenységünket, minden más esetben kötelező a bankszámla nyitása. 

Mikor kötelező?

  • cégeknek (gazdasági társaságoknak) attól függetlenül, hogy tevékenységüket alanyi mentes vagy sem 
  • áfás egyéni vállalkozóknak 
  • áfás magánszemélyeknek

Tehát vállalkozói bankszámla nyitása abban az esetben kötelező, ha vállalkozásunk az áfa körbe tartozva (általános, vagy speciális elszámolással) forgalmi adófizetésre kötelezett, levonásra jogosult. 

A vállalkozói bankszámla nyitását bármelyik általunk választott kereskedelmi banknál megtehetjük. A bankok kondíciós listájában találunk a különböző bankszámlacsomagok vezetési és kezelési költségeiről információkat. A jelen korban az egyik legjelentősebb szempontunk a választásnál az lehet, hogy az elektronikus intézhető banki funkciók minél szélesebb tárháza álljon rendelkezésünkre, ügyeink legnagyobb részét online tudjuk intézni. 

A megfelelő bankszámlacsomag kiválasztása természetesen nagyon kiválasztása összetett feladat, de egy jó döntéssel sokat takaríthatunk meg éves szinten vállalkozásunk és így saját magunk számára. 

A Bankmonitor bankszámlakeresője nem csak magánemberként, de vállalkozóként is segítségünkre lehet ebben.