Maslow motivációs piramisa II.

  • Szeretet és a valahová tartozás szükséglete: kell egy közösség, barát vagy család, ahol megtapasztaljuk a gyengédséget és az elfogadást.
  • Az elismerés és megbecsülés iránti szükséglet: miután valamennyire szeretve érezzük magunkat, fontosabbá válik a megbecsülés iránti vágy érzése is. Ide tartozik az önértékelés és a saját magunk önbecsülése is.
  • A kognitív szükségletek: tudás, a megértés és a megismerés, azaz a tanulás utáni motivációnk.
  • Esztétikai szükséglet: szépség, a rend és a harmónia utáni vágyunk.
  • A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll, vagyis miként tudnánk kibontakoztatni képességeinket, tehetségünket, azáltal hogy önmagunk adottságait a végső határáig kiterjesszük.

Maslow szerint a magasabb rendű szükségletek csak akkor kerülhetnek sorra, ha az alacsonyabb szükségleteket már részben kielégítettük, hiszen azok olyan kényszerítő erővel hathatnak ránk, amelyek elvonják a figyelmünket. Itt gondolhatunk nyugodtan az éhségérzetre, mivel éhesen általában nyűgösek és türelmetlenek vagyunk.Hasznos információ:
Tudtad-e? Napjainkban több kutatások vitatja, hogy Maslow hierarchikus megközelítése vajon igaz-e, ugyanis az emberek a fogyasztói társadalmunk beállítottsága miatt ezeket a szükségleteket egyszerre kezdték el kielégíteni. Kétségtelen, hogy egy éhező ember inkább az evést választja, minthogy felsőbbrendű igényeit kielégítse, de a piramis középső részében nagyon sok átfedést tapasztalhatunk a való életben.