Online adatszolgáltatás

A korábbi években már lépésenként bevezetésre került a magyar jogrendszerben az általunk kiállított számlákról történő online adatszolgáltatás kötelezettsége. Ebben az időszakban csak akkor kellett eleget tennünk ennek a kötelezettségünknek, ha az általunk értékesített termék vagy nyújtott szolgáltatás általános forgalmi adó tartalma meghaladta a 100 ezer forintot, ebben az esetben 4 naptári nap állt rendelkezésünkre, hogy az 

a NAV erre a célra létrehozott online felületén azonosítást követően lejelentsük az általunk kiállított számlát. Amennyiben 500 ezer forintot meghaladta az általunk kiállított számla általános forgalmi adó összege, akkor pedig egy naptári nap volt erre az időkorlát. 

2020-tól változás következett be és adatszolgáltatási kötelezettségünk van minden általunk kiállított számla esetében függetlenül az általános forgalmi adó összegétől. 

Az adatszolgáltatás továbbra is történhet mechanikus úton, azaz az általunk kézzel kiállított számla a https://onlineszamla.nav.gov.hu felületén továbbra is 4 napos határidővel felvezethető, de ezt a feladatot az online számlázó programok, már leveszik a vállunkról.